Razvoj foto naponskih elektrana u punom mahu

Razvoj foto naponskih elektrana u punom mahu

U jesen 2009 je započeo razvoj nekoliko lokacija za foto naponske elektrane duž hrvatske obale i otoka. Posebice na otocima se može bitno poboljšati opskrba električnom energijom te u ljetnim mjesecima ublažiti posljedice “špice” u potrošnji.

EU trenutno 22% ukupne energije proizvodi iz OIE a u RH taj postotak iznosi trenutno oko 2%. Ukupna snaga svih naših lokacija u razvoju iznosi oko 6MW i što je naš doprinos da se nacionalni cilj Hrvatske od 5,8% proizvodnja iz OIE ostvari.

Već iz ovih brojaka je vidljivo da su projekti u ovom području nužni i hitno potrebni. Ne samo da bi postigli ciljevi ili postoci, nego da Hrvatska može dugoročno štititi svoju jedinstvenu prirodu što nam je veliki motiv u našem projektu. Osim spomenutog i u turizmu se sve češće postavlja pitanje održivosti te ekoloških strategija. Stoga se ovakvi projekti mogu i moraju koristiti u predstavljanju regije i destinacije.

Prva lokacija za koju je planirani početak izgradnje 7 mjesec, nalazi se u Splitu. Taj projekt je tako zvani „building integrated system“ što stručnjaci generalno preferiraju. Na mjestu potrošnje energije se ona i proizvodi, te se izbjegavaju dugi transporti. Iako imamo nekoliko green field lokacija s posebnom pažnjom gledamo gubitke u transportu i stoga se naše lokacije nalaze u blizini korisnika odnosno potrošača.

Prilikom ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti uvjerili smo se da sve institucije zaista podržavaju OIE i nadamo se da će naš projekt biti što uspješniji i što prije realiziran. Unaprijed zahvaljujemo svim sudionicima i svima koji su ovom projektu pomogli da se konačno ostvari.